Kolfilterfläkt installation

november 15, 2016 Kolfilterfläkt

 

När du väl skaffat dig en kolfiberfläkt, eller recirkulerande fläkt som de också kallas, är det dags att installera den i ditt kök. Detta är dock en ganska simpel utmaning. Det finns många olika typer av fläktar på marknaden och kolfiberfläkten är definitivt den enklaste att installera.

Kolfiberfläkten är unik i det avseendet att den inte är i behov av att kopplas till ventilationssystemet. Det går alltså att installera fläkten i vilket rum som helst i hemmet. Det är dock viktigt att tänka på att rummet du väljer att installera fläkten i har god ventilation. Eftersom kolfiberfläkten inte kopplas till ventilationssystemet finns det ingen frånluft som leder ut luften från spisen och ut ur huset. Om rummet inte har bra ventilation från början är risken att bostaden drabbas av fuktskador.

En annan viktig detalj att ha i åtanke innan du installerar din kolfiberfläkt är de olika regler som finns. Boverket kräver att fläkten effektivt ska ta bort minst tre fjärdedelar av allt matos i luften. Alla kolfiberfläktar klarar inte av detta och det är därför viktigt att ha koll på det redan innan du köper din fläkt. Bostadsrätts- och hyresrättsföreningar kan även de ha egna regler för vad som gäller. Det är därför viktigt att du även tar kontakt med dem innan du installerar din kolfiberfläkt.

När du väl har kommit igång med installationen är det viktigt att du har rätt avstånd mellan fläkten och spisen. Det minsta rekommenderade måttet är 45 centimeter och om det är en gasspis ska du öka det måttet till 65 centimeter. Det går att placera fläkten mellan två skåp eller under ett skåp. Fläkten kommer att levereras i delar och du kommer själv att behöva montera ihop den. Detta kommer dock inte vara särskilt svårt eftersom du kommer få med en instruktionsmanual där hela processen finns beskriven.

blanche-lite